Varen op De Kagerplassen: het oudste watersportgebied van Nederland


De ‘Kaag’ is de bakermat van de Nederlandse watersport en behoort tot de populairste watersportlocaties van het land.

Dat laatste zal voor iedereen die er wel eens geweest is, niet als verrassing komen. De Kagerplassen liggen midden in het Groene Hart van de Randstad en trekken al decennia lang veel watersportliefhebbers aan. Het fenomenale natuurgebied dat zich uitstrekt van het Haarlemmermeer tot Leiden biedt eindeloos veel mogelijkheden. Van dobberen op het water met een luxe sloep of sup-board en van boottochtjes over de Leede tot tochten richting Leiden, het Braasemermeer of de Westeinderplassen.

Het schilderijwaardige Kaageiland is de thuisbasis van de jachthaven en is samen het dorp Buitenkaag een van de meest bijzondere vaarlocaties van Nederland. In de zomerse maanden is het een waar walhalla voor watersporters en geniet het enige drukte. Vaak gaat drukte ten koste van rust, maar het uitgestrekte landschap van de omgeving en de letterlijke zee van ruimte zorgen ervoor dat er geen tikkeltje rust verloren gaat door de bezoekers. De rest van de bezoekers komen immers ook om te genieten van de uitzonderlijke rust.

Varen op de meer dan tien plassen van de Kaag


De meer dan tien plassen van de Kaag laten je geen moment in de steek, vaar vanuit deze plassen naar het grote Braassemermeer en de prachtige Westeinderplassen.

Tochtjes naar deze locaties voeren je langs het luxueuze Warmond en het pittoreske dorpje Oude Wetering. Warmond herbergt enkele unieke en adembenemende bezienswaardigheden zoals Bos van Krantz, Kasteel Huys te Warmont en de bekende Theekoepel in Park Groot Leerust. Oude Wetering is een fascinerend klein dorpje waar je vanaf het Braassemermeer zo doorheen vaart en waar je niets anders kan dan je ogen uitkijken.

Boot huren en varen naar Leiden


Vanaf Jachthaven ’t Fissertje vaar je over de Kagerplassen al binnen een uur naar Leiden toe en deze stad herbergt meerdere redenen die het een fantastische dagje uit maken per boot.

Leiden heeft maar liefst 28 kilometer aan vaarwater waarbij je in het centrum tal van leuke plekjes hebt om aan te leggen om even de benen te strekken. Mocht je even pauze willen nemen van het varen, je kan midden in het centrum van Leiden aanleggen bij een flink aantal horecagelegenheden aan het water met heerlijke terrassen in de zon.

Wanneer je een boot huurt bij ’t Fissertje krijg je gratis een kaart van de omgeving, maar je bent natuurlijk vrij om je eigen invulling te geven aan je vaarroute. Er is oneindig veel te zien en te beleven in de regio, dus neem goed de tijd om ervan te genieten en schroom niet om de boot voor langer dan een dag te huren.

Boot huren